Bitlis’in Tatvan ilçesinde kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle suyun çekilmesi sonucu Van Gölü sahili adeta mikrobiyalit tarlasına dönüştü. Van Gölü’nde ortaya çıkan mikrobiyalitler, dalış turizmi açısından da önemli bir yer tutuyor. Vatandaşlar, su çekilme seviyesinin boyutunu görerek şaşkınlık yaşadı.
Van Gölü kıyılarındaki mikrobiyolitler vatandaşları şaşırttı
BİTLİS – Bitlis’in Tatvan ilçesinde kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle suyun çekilmesi sonucu Van Gölü sahili adeta mikrobiyalit tarlasına dönüştü.
Bahar ayına girdiğimiz bugünlerde havaların da yağışlı geçmesine rağmen Van Gölü’nde suyun yükselmesi istenilen seviyeye gelmedi. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nde, iklim değişikliğine bağlı yaşanan kuraklık nedeniyle çekilen sudan sonra ortaya çıkan mikrobiyalitler de dikkatlerden kaçmıyor. Van Gölü’nün Tatvan ilçesinin İncekaya mevkii sahillerinde yaşanan su çekilmesi sonucu ortaya çıkan mikrobiyalitler vatandaşları şaşırttı.
Van Gölü’nde mercan resiflerine benzeyen ve “su altı peribacaları” olarak nitelendirilen mikrobiyalitler, dalış turizmi açısından da önemli bir yer tutuyor. Her geçen gün farklı bölgelerde görülmeye başlanan mikrobiyalitler, özellikte Tatvan’ın Van Gölü kıyısında yer alan İncekaya köyünde adeta görüntüsüyle mikrobiyalit tarlalarını andırıyor. Van Gölü sahilinde ortaya çıkan farklı boyutlardaki yüzlerce mikrobiyalit havadan da görüntülendi. Oluşan görüntüler bir yandan görsel bir güzellik sunarken, diğer yandan ise su çekilme seviyesinin boyutunu gözler önüne serdi.
Vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında hayret ederken, geçen sene ile bu sene arasında çok büyük bir fark olduğunu belirttiler. Serkan Sönmez adlı vatandaş, “Tatvan’a bağlı İncekaya köyünde suların çekilmesiyle beraber doğal güzellikler oluşmakta. Dışarıdan gelen turistlerin ilgisini çekmekle beraber burada yaşayan vatandaşları tedirgin etmektedir. Bunun sebebi Tatvan’da ve çevre ilçelerde hissedilen kuraklıktan dolayı Van Gölü’nün aşırı derece çekilmesi halkı tedirgin etmektedir” diye konuştu.